Informatie over de modelzeilboot

model-zeilboot

Een modelzeilboot is een zeilboot die voorzien is van een radiografische besturing. Iedereen kent wel de radiografische bestuurbare auto’s en een modelzeilboot werkt dus ongeveer hetzelfde. Met een afstandsbediening kan men vanaf de kant de modelzeilboot besturen.
Naast zeilboten en auto’s zijn er ook andere modellen die je radiografisch kunt besturen. Dit zijn bijvoorbeeld vliegtuigen, auto’s, motors en helikopters.

Soorten modelzeilboten

De model zeilboot eigenaren kun je grofweg in twee groepen verdelen, namelijk de recreanten en de wedstrijdzeilers. De recreanten hebben een model zeilboot voor het plezier en varen ermee als ze zin hebben. De wedstrijdzeilers hebben de modelzeilboot ook voor het plezier, maar varen er ook wedstrijden mee. Er zijn zelfs verenigingen waarvan je lid kunt worden. Tussen de verschillende verenigingen die er in Nederland zijn worden competities gehouden.

Werking van een modelzeilboot

De modelzeilboot is meestal uitgerust met een 2-kanaals zender en ontvanger. Een kanaal wordt gebruikt voor de besturing van de model zeilboot en het andere kanaal voor de besturing van het zeil. De echte professionele modelzeilboten hebben soms meerdere kanalen. Er zijn dus meer functies mogelijk zoals het stellen van de zeilen. Het stellen van de zeilen wordt ook wel trimmen genoemd.

Modellen en hun prijzen

Er zijn zeer veel verschillende modellen modelzeilboten en deze verschillen ook enorm in prijs. Een standaard model zeilboot heb je al voor € 100,00 terwijl een echte professionele model zeilboot wel € 2000,00 of meer kan kosten. De standaard modelzeilboot is vaak ook te koop in de gewone winkels, zoals de bekende speelgoed en hobbywinkels. Voor een echte wedstrijdboot moet je normaliter naar een speciaalzaak gaan.

Micro Magic modelzeilboot

Tegenwoordig wordt er zeer veel met de Micro Magic gezeild. Dit is een klein en redelijk goedkoop modelzeilbootje waar veel functies mee mogelijk zijn. Er zijn over het hele land ongeveer 2000 Micro Magic modelzeilbootjes actief in het wedstrijdzeilen. De rage is vanuit Nederland ook overgeslagen naar Duitsland, Spanje, Engeland en Frankrijk.