De Valk zeilboot

zeilboot-huren-valk-zeilboot

De Valk is een open zeilboot die middelgroot is. Het is een drieman zeilboot waarmee men ook wedstrijden kan zeilen.
De Valk is oorspronkelijk gebouwd van hout, maar tegenwoordig is de polyester uitvoering populairder dan de houten uitvoering. De polyester Valk zeilboot wordt vooral gebruikt voor recreatie en lessen en wordt ook wel Polyvalk genoemd.

De Valk zeilboot en recreatie

Voor recreatiegebruik is de boot zeker groot genoeg. Er kan met vier personen in gevaren worden. In sommige boten is zelfs wat ruimte zodat er ook in geslapen kan worden. De Valk is zeer geschikt voor de binnenwateren, maar door de zeer lage boeg is de Valk zeilboot niet geschikt voor op zee.

Geschiedenis van de Valk zeilboot

De Valk is ontworpen door E. van de Stadt. Deze bekende bootontwerper heeft veel bekende boten op zijn naam staan. Deze boot is ontworpen in 1939 in opdracht van de firma Bruynzeel, zodat deze firma hun nieuwe product hechthout kon presenteren en demonstreren. Bruynzeel heeft ook de productie van de eerste 200 boten op zich genomen. De bedoeling was om de boot zo snel mogelijk als wedstrijdboot te lanceren en dit gebeurde dan uiteindelijk ook in 1940. De Valk zeilboten die later kwamen, zijn geproduceerd door verschillende werven. Het totaal aantal Valk zeilboten bedraagt nu rond de 800 exemplaren.

Polyester als basis

Vanaf 1970 worden er ook Valk zeilboten van polyester gebouwd. Sinds die tijd is de boot voornamelijk onder particulieren erg populair geworden. Ook verhuurbedrijven en zeilscholen maken veelvuldig gebruik van deze boot. De polyester Valk zeilboot die dus ook wel Polyvalk wordt genoemd is onzinkbaar, heeft een zelflozende kuip en een aluminium rondhouten aangehangen of doorgestoken roer.

De moderne Valk zeilboot

Tegenwoordig zijn er ook moderne uitvoeringen van de Valk. Deze beschikken over de nieuwste snufjes en technische mogelijkheden. De Valk zeilboot is dus zeer zeker met de tijd meegegaan.