zeilboot-huren-zeilen

De zeilen van een huur zeilboot zijn vaak voorzien van een rolfok en vaak ook nog van een rolgrootzeil ( furlex in de mast).

Het rolgrootzeil uitrollen

Om deze zeilen in of uit te rollen mag er geen grote spanning op komen te staan. Voor het uitrollen van de zeilen kun je het beste langzaam met de kop in de wind varen, zodat het schip nog net bestuurbaar is. Zorg dat de pal op het systeem aan de past op vrij staat.Zet nu eerst het grootzeil, maar zet de schoot niet strak: zo vangt het zeil weinig wind en blijft je schip bestuurbaar. Houdt bij het uitrollen de lijn waarmee het grootzeil ingerold kan worden onder spanning.Trek nu aan de onderlijk strekker en trek het zeil uit de mast, op het moment dat deze wind vangt zal hij vanzelf verder uitrollen.

De Genua of fok plaatsen

Door de schootlijn aan te trekken van de fok rolt de fok af. Hou echter ook nu de zaak onder controle door zelf de reeflijn te vieren. Bij spontaan oprollen op de reeftrommel loop je risico op over elkaar slaande 6 slagen die erg lastig weer los te krijgen zijn. Ook kan een volledig losgelaten lijn door de toenemende snelheid aan het eind als een zweep heen en weer schieten.  eerst de fok of genua en dan het grootzeil.

De zeilen strijken

Bij het strijken of reven gaan de handelingen in de omgekeerde volgorde. Haal eerst de winddruk uit de zeilen voordat je op begint te rollen. Dit kan door de schoot te vieren en met de kop in de wind te gaan liggen, maar voor de fok of Genua is het vaak makkelijker om af te vallen tot een bakstagkoers (voorbij halve wind en nog niet helemaal voor de wind) waardoor het voorzeil in de windschaduw (luwte) van het grootzeil komt. Het voorzeil is nu eenvoudig zonder grote krachtsuitoefening in te rollen zonder slaan of klapperen en de boeg van het schip ligt ook rustiger dan tegen de golven inbeukend. Reef of strijk vervolgens het grootzeil. De draairichting is aangegeven, op de eindeloze lijn zeiler in Gebruik die ook anders rol je het zeil verkeerdom in de mast en kan het klem komen te zitten En dit is heel lastig weer in orde te krijgen. Bij het inrollen van het grootzeil dient deze door de lijn die het grootzeil uittrekt, strak gehouden te worden. Anders ontstaan er plooien in het zeil in de mast waardoor het grootzeil later moeilijk uit te trekken is. Het kan zelfs vast komen te zitten en het scheelt als je pech hebt een leuke zeildag. Rolreefinstallaties zijn kwetsbaar, oefen daar geen grof geweld op uit! Mocht de eindelose lijn breken dan rolt het zeil vanzelf helemaal uit en kun je het met de lierhendel door deze op de mast te plaatsen in de lier met de hand weer inrollen. Voor nood kun je ook nog het grootzeil strijken door middel van de val. Voor de fok of genua geld het zelfde je kunt desnoods rondjes varen om de genua op te rollen.