zeilboot verzekering

De zeilboot verzekering

De zeilsport is in Nederland altijd al een populaire sport, maar de populariteit blijft toenemen en ook de verkoop van zeilboten is daardoor flink gestegen. Een zeilboot is een kostbaar bezit waar vaak veel geld en ook energie in is gestoken en daarom is het van groot belang om aandacht aan onderhoud en ook verzekering te blijven besteden.

Een zeilboot verzekering afsluiten

Je wilt het liefste zo lang en onbezorgd mogelijk van je zeilboot kunnen genieten en je wilt natuurlijk niet dat er iets met je zeilboot gebeurt. Aangezien dit helaas niet altijd te vermijden is, is het daarom belangrijk om een zeilboot verzekering te nemen. Het beste kun je direct bij of na aankoop van de zeilboot een zeilboot verzekering nemen. Zorg dat alles zo snel mogelijk geregeld is, zodat je ook snel met de zeilboot het water op kan.

Soorten zeilbootverzekeringen

Grofweg kan men zeilboot verzekeringen indelen in:
• Verzekering voor een open zeilboot. Hiertoe behoren alle open zeilboten met uitzondering van de open catamaran. De aanhangmotor die sommige open zeilboten hebben, kan ook overigens mee verzekerd worden.
• Kajuitzeilboot. Dit zijn de zeilboten met een kajuit die ook wel dichte zeilboten worden genoemd.

Dekking die de verzekering geeft

De dekking van de zeilboot wordt berekend op basis van het bouwjaar van de zeilboot en het te verzekeren bedrag. Ook wordt er gekeken naar eventuele uitbreidingsmogelijkheden.
Je kunt voor de zeilboot verzekering kiezen uit een aantal mogelijkheden. Dit zijn:
• WA verzekering, dit is de basis verzekering die door de overheid wordt verplicht. Deze verzekering dekt de schade die je onverhoopt aan andere boten toebrengt.
• WA plus. Deze verzekering is gelijk aan WA alleen het uit te keren bedrag is hoger.
• WA plusplus. Naast de schade die een ander vaartuig door jouw toedoen oploopt, wordt ook de schade aan je eigen zeilboot vergoed.
• All Risk. Deze verzekering vergoedt alle schade.

Eisen aan de verzekering van een zeilboot

Om een zeilboot verzekering af te sluiten, moet je aan een aantal eisen voldoen. Dit zijn:
• Je moet in het bezit zijn van een geldig vaarbewijs dat passend is bij je vaartuig.
• Het vaartuig beweegt zich voort door de wind of door roeikracht. Het heeft één of meerdere zeilen en eventueel een motor.